دانشنامه ترابری

ترانزیت چیست؟

ترانزیت در لغت، به معنای انتقال افراد یا اشیا از مکانی به مکان دیگر است. ترانزیت، به عنوان یکی از ارکان اساسی صنعت حمل و نقل بین المللی، فرآیندی است که امکان جا به جایی کالا یا مسافرین از یک نقطه به نقطه دیگر، اغلب از طریق مرز های چندین کشور، را فراهم می آورد. ترانزیت انواع و روش های مختلفی دارد که هر کدام بر هزینه و مدت زمان رسیدن بار تاثیر به خصوصی می گذارد. به عنوان یک تاجر بین المللی باید با انواع ترانزیت و روش های آن آشنا باشید. ما در این مقاله توضیح جامعی در این مورد خواهیم داد.
بررسی ترانزیت چیست و انواع ترانزیت در بلاگ هانزا

ترانزیت چیست؟

ترانزیت در عرصه حمل‌و‌نقل بین‌المللی به فرآیندی گفته می‌شود که طی آن کالاها یا مسافران از یک نقطه اولیه عبور کرده و از طریق یک یا چند کشور میانی به مقصد نهایی منتقل می‌شوند، بدون آن‌که در کشورهای میانی به طور رسمی وارد یا ترخیص شوند. این فرآیند امکان می‌دهد تا کالاها و مسافران به‌صورت موثر و کارآمد، زمان و هزینه‌های حمل‌و‌نقل را به حداقل برسانند.
در این میان، شاید کلمه ترانشیپ نیز به گوشتان خورده باشد. ترانشیپ چیست و چگونه با مفهوم ترانزیت مرتبط می‌شود؟ ترانشیپ یا حمل مجدد، زمانی اتفاق می‌افتد که کالاها برای رسیدن به مقصد نهایی خود، باید بین وسیله‌های نقلیه یا مسیرهای حمل و نقل تغییر کنند. هر دوی این فرآیندها، ترانزیت و ترانشیپ ، به عناصر حیاتی در تسهیل تجارت بین‌المللی و افزایش کارایی زنجیره تأمین تبدیل شده‌اند.

ترانزیت یعنی انتقال افراد یا اشیا از مکانی به مکان دیگر

انواع ترانزیت؛ داخلی و خارجی

ترانزیت، به‌عنوان یکی از اصطلاحات کلیدی در حمل و نقل بین‌المللی، به دو دسته اصلی ترانزیت داخلی و ترانزیت خارجی تقسیم می‌شود. این تقسیم‌بندی بر‌اساس مسیر حمل و نقل و نحوه عبور کالا یا مسافرین از مرزهای کشورها انجام می‌شود. در ادامه ما به‌طور‌کامل هر نوع را توضیح خواهیم داد:

ترانزیت داخلی؛ جابه‌جایی کالا درون مرزهای یک کشور

ترانزیت داخلی به حمل‌و‌نقل کالا یا مسافران در داخل مرزهای یک کشور اشاره دارد که ممکن است از طریق مسیرهای زمینی، دریایی یا هوایی انجام شود. در این نوع ترانزیت، کالاها یا مسافران نیازی به عبور از مرزهای بین‌المللی ندارند و کل فرآیند حمل‌و‌نقل در داخل یک حوزه قضایی انجام می‌شود. این نوع ترانزیت، عمدتاً برای توزیع داخلی کالاها و جابه‌جایی مسافران در سطح کشور استفاده می‌شود. در اکثر مواقع، در ترانزیت داخلی، حمل یکسره کالا انجام می‌شود. یعنی کالا بین مبدأ و مقصد، توقف یا بارگیری مجددی نخواهد داشت.

ترانزیت خارجی؛ ارسال کالا به کشوری دیگر

ترانزیت خارجی، حمل و نقل کالا یا مسافران را از یک کشور به کشور دیگر از طریق کشور ثالث توصیف می‌کند. در این روش، کالاها یا مسافران بدون انجام فرآیندهای گمرکی در کشورهای میانی عبور می‌کنند. این نوع ترانزیت به ویژه برای کشورهایی که دسترسی مستقیم به دریا ندارند یا برای کاهش هزینه‌ها و زمان حمل و نقل بین‌المللی استفاده می‌شود. ترانزیت خارجی نقش مهمی در تسهیل تجارت جهانی و اتصال بازارهای بین‌المللی دارد. برای مثال حمل بار به ترکیه از ایران ترانزیت خارجی محسوب می‌شود.

انواع روش‌های ترانزیت بین المللی؛ زمینی، هوایی، دریایی

ترانزیت به‌عنوان یک عنصر حیاتی در حمل و نقل بین‌المللی، از طریق چهار روش اصلی زمینی (جاده‌ای و ریلی)، دریایی، هوایی و ترکیبی یا چند وجهی انجام می‌شود. هرکدام از این روش‌ها ویژگی‌ها و کاربردهای متفاوتی دارند که آن‌ها را برای انواع خاصی از حمل و نقل مناسب می‌سازد. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های که برای برخی کالاها مانند دارو یا مواد خوراکی فاسد شدنی، اهمیت دارد، سرعت ارسال کالا است. 
درج پلاک آبی رنگ TIR روی وسیله نقلیه به افزایش سرعت حمل و نقل منجر می‌شود. شاید اکنون از خود بپرسید، کارنه تیر چیست؟ در پاسخ باید بگوییم، TIR Carnet یک کارت و مجوزی برای حمل‌ونقل جاده‌ای است که در چارچوب کنوانسیون تیر صادر می‌شود. با دریافت این کارت و با ساده‌سازی رویه‌های گمرکی، شرکت‌های حمل‌ونقل نیازی به اخذ مجوزهای گمرکی جداگانه در گمرکات بین راه برای هر مرحله از حمل‌ونقل کالا نخواهند داشت. به‌این‌ترتیب با کاهش تشریفات گمرکی و جلوگیری از خسارت‌های احتمالی، سرعت ارسال کالا از مبدأ به مقصد مورد‌نظر به نحو قابل‌توجهی افزایش می‌یابد.

ترانزیت زمینی؛ ارسال کالا با تریلی و قطار

ترانزیت زمینی یکی از روش‌های حمل‌ونقل است که خود به دو دسته حمل و نقل جاده ای و ریلی تقسیم می‎شود. ترانزیت جاده‌ای به‌دلیل انعطاف‌پذیری بالا و قابلیت دسترسی به نقاط مختلف، یکی از رایج‌ترین روش‌های حمل و نقل است. 
این روش برای حمل کالاهای با حجم و وزن متوسط تا کم و برای مسافت‌های کوتاه تا متوسط ایده‌آل است. حمل و نقل ریلی نیز برای مسافت‌های طولانی و حمل کالاهای سنگین و حجیم مناسب است. این روش هزینه کمتری نسبت به حمل‌و‌نقل جاده‌ای برای مسافت‌های طولانی دارد و از نظر زیست محیطی موثرتر است.

ترانزیت دریایی؛ حمل بار با کشتی

حمل‌و‌نقل دریایی برای مسافت‌های بسیار طولانی و حمل حجم بالای کالا استفاده می‌شود. این روش هزینه‌های نسبتاً پایین برای حجم بالای کالا دارد و برای حمل کالاهای فله، محصولات پتروشیمی و کانتینرها مناسب است و در مقایسه با حمل و نقل ریلی بین المللی یا سایر روش‌ها نیز مقرون به‌صرفه‌تر است.

سریع‌ترین و گران‌ترین روش ترانزیت چیست؟ ترانزیت هوایی

ترانزیت هوایی سریع‌ترین روش حمل‌و‌نقل است و برای کالاهای با ارزش بالا، فاسدشدنی یا زمان‌بندی حساس مناسب است. این روش به دلیل سرعت بالا و امکان دسترسی به بیشتر نقاط جهان، علی‌رغم هزینه بیشتر، بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

ترانزیت ترکیبی یا چند وجهی

حمل ترکیبی یا حمل و نقل چند وجهی شامل استفاده از دو یا چند روش حمل‌و‌نقل برای رساندن کالا از مبدأ به مقصد است. این روش امکان استفاده بهینه از مزایای هر نوع حمل‌ونقل را فراهم می‌آورد و به‌خصوص برای کالاهایی که نیازمند حمل و نقل سریع از مناطق دوردست هستند، مفید است.

ترانزیت هوایی؛ گران‌ترین روش جابه‌جایی کالا

همکاری با شرکت‌های بزرگ و معتبر؛ امکان ترانزیت کالا با همه روش‌ها

ترانزیت به‌عنوان مهره‌ای کلیدی در حمل‌و‌نقل بین‌المللی، نقش بنیادینی در تسهیل تجارت جهانی و افزایش دسترسی به بازارهای نوین ایفا می‌کند. از ترانزیت زمینی که شامل جاده‌ای و ریلی است، گرفته تا ترانزیت دریایی، هوایی و ترکیبی، هر یک به نوبه خود به کاهش هزینه‌ها و زمان حمل و نقل کمک می‌کنند، ضمن اینکه امکان دسترسی به بازارهای دوردست را ممکن می‌سازند. 
انتخاب روش ترانزیت کالا به فاکتورهایی وابسته است. همکاری با شرکت‌های بزرگ این امکان را به شما می‌دهد که محموله‌های خود را با بهترین روش به مقصد برسانید. هانزا محموله‌های شما را با همه روش‌ها به بیش از 30 کشور ارسال می‌کند. برای استعلام قیمت، با کارشناسان ما تماس بگیرید.